niin.. sen me ihmiset ehkä usein tuppaamme unohtamaan. Että tosiaan ”tapansa kullakin”. Koetamme kovasti etsiä omaa etuamme ja ahtaa toisia haluamaamme muottiin. Haluamme toisten olevan jotakin ja turhaudumme kun havaitsemme, että haavekuvamme ei vastaa todellisuutta. Jokainen hahmottaa maailman omalla tavallaan. Samassa huoneessa mielenkiinnon kohteena voi olla omaisten valokuvat, pöytäliina, isot ikkunat, villakoirat tai kukat riippuen siitä kuka huoneeseen kävelee.

 

Sitten taas on niitä ihmisiä, jotka havaitsevat kaiken havaittavissa olevan. (Itse kuvittelen kuuluvani tähän joukkoon.) Tai ehkä ”kaikki havaittavissa oleva” on liian mahtipontisesti sanottu. Sanottaneenko sitten vaikka näin että ottavat huomioon muidenkin näkökannat kuin omansa. Toki minunkin mielikuvituksella ja ymmärryksellä on rajansa ja joskus täytyy vain todeta no combredo (vai mitenkäs se nyt kirjoitettiinkaan espanjaksi ”ei ymmärrä”). Mutta sekin on taito. Hyväksyä ettei ymmärrä jotain. Että toisella on oikeus mielipiteeseen, jota itse ei pysty edes käsittämään.

 

Toki on olemassa kirjoittamattomat normiasetukset siitä, missä menee yleisesti hyväksyttävän raja. On asioita joissa tämä raja on selkeä ja suurin osa ihmisistä nyökkää päätään samassa kohdassa. Mutta sitten taas on asioita, joissa raja on veteen piirretty viiva. Mielipiteen perään voi lisätä pilkun, pisteen, huutomerkin tai kysymysmerkin. On helppoa olla kapeakatseinen. Uskoa, että asiat voivat olla vain tietyllä tavalla. Aina on se sama oljenkorsi johon tarttua. Ainakin itsestä tuntuu välissä, että liika ajattelu on rasite. Vaikka on siitä paljon hyötyäkin, mutta  

 

Kirjotin tuon alun pari päivää sitten ja jätin sen kesken, koska se ei mielestäni ollut valmis. Mutta nyt huomasin kuinka vaikeaa on lähteä siitä jatkamaan. Vaikken ensimmäistä lausetta kirjoittaessa yleensä tiedäkään mihin päädyn tai olen matkalla, on minulla kuitenkin suunnitelma. Minulla on mielessä asioita, jotka jollain mystisellä tavalla järjestäytyvät ymmärrettäviksi lauseiksi. Ja kun yhden aloittaa niin toinen seuraa jo perässä. Mutta nyt aloitan uuden, koska tämä ei ainakaan toistaiseksi lähde tästä lentoon…..